Kawa z grzybami nootropowymi – czy jest warta Twojej uwagi?

Kawa z grzybami może nie brzmieć apetycznie. Jednakże to specyficzne połączenie w napoju wcale nie jest takie dziwny, jak się wydaje, po przemyśleniu korzyści obu części składowych. W rzeczywistości smakuje całkiem podobnie do zwykłej kawy. Jednocześnie, sugeruje się że ten niezwykły napój ma mnóstwo korzyści zdrowotnych. Ale co na to nauka?

Czym jest kawa grzybowa?

Najprostsza odpowiedź nasuwa się sama – kawa grzybowa to kawa, która jest zrobiona z grzybów, lub z dodatkiem grzybów. Jednakże, jest to bardzo szczątkowy opis nie mówiący nic o historii powstania tego połączenia.

Historia grzybowej kawy zaczęła się około osiemdziesiąt lat temu. Podczas II wojny światowej na całym świecie racjonowano żywność. Skutkiem tego były powszechne niedobory większości podstawowych produktów, w tym kawy. Niedobór kawy był szczególnie dotkliwy w Finlandii, gdzie według badań statystycznych ludzie piją więcej kawy niż gdziekolwiek indziej.

Niechętni do rezygnacji z małej czarnej, Finowie znaleźli substytut mielonych ziaren kawy: grzyby chaga, które w przyrodzie rosną na korze brzozowej, rodzimej i powszechnej dla tego obszaru. Namaczanie grzybów przez noc i rozrabianie ich z gorącą wodą następnego dnia pozwoliło uzyskać kawę grzybową, która była akceptowalnym substytutem zwykłej, czarnej kawy.

Kawa grzybowa z pewnością nie zastąpiła prawdziwej kawy po wojnie. Gdyby tak się stało, wszyscy słyszelibyśmy o niej już dawno temu. Jednakże, prawdziwą popularność zaczęła zyskiwać na przełomie XXI wieku – popularność która ostatnimi czasy przeżywa jeszcze dynamiczniejszy rozwój.

Jakie grzyby są używane do produkcji grzybowej kawy?

Kawa grzybowa jest produkowana z grzybów adaptogennych, które są względnie rzadkością w królestwie grzybów.

Uważa się, że istnieje prawie 150.000 znanych gatunków grzybów na naszej planecie. Jednak tylko około jedna dziesiąta z nich została skatalogowana przez naukowców. I jedynie kilka ze skatalogowanych grzybów jest uważanych za grzyby adaptogenne, często określane jako grzyby funkcjonalne , grzyby lecznicze lub grzyby witalne. Jednakże, były one używane od wieków w tradycyjnej medycynie dalekowschodniej a dziś są powszechnie stosowane w medycynie alternatywnej ze względu na ich wiele korzyści zdrowotnych.

Co właściwe oznacza że grzyby są adaptogenne?

Adaptogeny to naturalne grzyby, zioła i rośliny takie jak żeń-szeń, które zwiększają odporność organizmu na stres fizyczny i emocjonalny. Pomagają one również organizmowi radzić sobie z już istniejącym stresem. Sama nazwa sugerująca adaptację oznacza też, że są one w stanie działać różnie w zależności od specyfiki naszego organizmu, wpływając na balans hormonalny, produkcję specyficznych komórek, syntezę neuroprzekaźników lub inne funkcje wymagane do zmniejszenia stresu i jego negatywnych skutków.

Jedną z pierwszych wykorzystanych medycznie roślin adaptogennych jest Rhodiola Rosea – Różeniec Górski , która ponad siedemdziesiąt lat temu była używana, aby pomóc radzieckim żołnierzom w skupieniu uwagi i poprawie koncentracji. Od tego czasu stały się one znane i cenione przez praktyków medycyny funkcjonalnej. Grzyby adaptogenne mają jeszcze jedną, często pomijaną zaletę, ponieważ ich adaptogenne korzyści nie wykluczają benefitów zdrowotnych, które dzielą ze wszystkimi innymi gatunkami grzybów.

Korzyści zdrowotne płynące z picia kawy z grzybami

Fakt, że grzyby są częścią receptury napoju, daje mu wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych:

Kawa grzybowa może wspierać Twój układ odpornościowy

Grzyby zawierają szereg prozdrowotnych substancji, takich jak:

– Polifenole

– Polisacharydy

– Witaminy

– Karotenoidy

– Minerały

Wykazują one przede wszystkim duży potencjał przeciwutleniający. Dlatego eksperci uważają, że kawa z grzybami może wspierać układ odpornościowy.

Jest w niej mniej kofeiny niż w tradycyjnej kawie.

Choć nie oznacza to, że kawa z grzybów sama w sobie może pomóc Ci lepiej spać – jak sugerują niektórzy – przyjmowanie mniejszej ilości kofeiny w ciągu dnia pomaga niektórym ludziom lepiej wypocząć w nocy. Jeśli masz tendencję do bycia wrażliwym na kofeinę, kawa z grzybów może być dla Ciebie lepszym wyborem od tradycyjnej kawy.

Może pomóc złagodzić stres

Kortyzol który jest nazywany hormonem stresu, mimo że kluczowy dla prawidłowego działania naszego organizmu, negatywnie wpływa na nasze ciało w wielu sytuacjach. Ludzie z takimi problemami jak depresja lub hipoglikemia mają tendencję do podwyższonego poziomu kortyzolu.

Badania pokazują, że adaptogeny, takie jak na przykład grzyby witalne w kawie grzybowej, balansują stężenie kortyzolu w organizmie. Tak więc ten napój może potencjalnie pomóc Ci w radzeniu sobie ze stresem.

Może złagodzić stany zapalne

Bioaktywne związki zawarte w grzybach mają wiele właściwości przeciwzapalnych.

Czy kawa grzybowa ma posmak grzybów?

Najczęściej nie! Kawa z grzybami smakuje mniej więcej jak średnio palona Arabica i w ogóle nie przypomina typowego smaku grzybów. Głównie dlatego, że mimo wszystko to sama kawa jest dalej podstawowym składnikiem produktu, a grzyby jedyne dodatkiem.

Jest przez to pełna bogatego smaku, mimo specyficznego dodatku grzybów co pozwala cieszyć się nią każdego dnia jako nowym ulubionym napojem.

Czy kawa z grzybami zawiera kofeinę?

Tak. Każda porcja kawy z grzybami zawiera około 110-195mg kofeiny. Jest to jednak nieco mniej od tradycyjnej kawy, która zawiera 160 do 240 miligramów kofeiny, na analogiczną porcję.

Jednakże, przy piciu kawy z grzybami zmniejszamy ryzyko „zjazdu” z kofeiny. Ze względu na właściwości adaptogenne dodanych grzybów, które pomagają energetyzować ciało i umysł, często zastrzyk energii jest bardziej stabilny, a mniej skokowy.

Czy kawa z grzybów ma właściwości lecznicze?

Wszystko zależy od tego jakie grzyby zostały dodane do kawy grzybowej oraz w jakiej ilości.

Przykładowo, popularna w mieszankach kawy z grzybamiLion’s mane (soplówka jeżowata) – ma działanie lecznicze, poprzez wykazywanie właściwości przeciwutleniających. Poprawia zdolności kognitywne i zmniejsza stany zapalne. Te korzystne właściwości prozdrowotne były stosowane w medycynie tradycyjnej w kulturze japońskiej i chińskiej od wieków w celu zwiększania siły i energii, poprawiania stanu układu trawienia i zapobiegania chorobom nowotoworowym.

Rekomendowana kawa z grzybami

Przez to że kawa z grzybami to nadal nowinka, szczególnie na rodzimym, polskim rynku, nadal niewielu producentów udało się rozwinąć produkty z kategorii. Tym mniej producentów warto naprawdę polecić w kontekście jakości produktu, za który nie musimy wydawać niebotycznej ilości pieniędzy. Zatem jakie kawy grzybowe możemy polecić?

Apollo’s Hegemony Mushroom Coffee

Apollo’s Hegemony wydaje się obecnie jedną z najbardziej rewolucyjnych firm z suplementami diety działających na rynku międzynarodowym. Co chwilę słychać o rozszerzaniu ich oferty produktami które starają się wyznaczać nowe trendy w jeszcze do niedawna mocno zabetonowanym rynku suplementów diety. Wysoka jakość i przystępna cena to cele produktów produkowanych przez firmę Apollo’s Hegemony.

Dokładnie takimi samymi przymiotnikami możemy opisać kawę grzybową tego producenta – Mushroom Coffee. Jest to mieszanka wysokojakościowej kawy mielonej, oraz wysokostandaryzowanych ekstraktów z dwóch grzybów witalnych – Lion’s Mane (soplówki jeżowatej) oraz Chaga (błyskoporka podkorowego). Takie połaczenie wykazuje korzyści zdrowotne wspomniane w artykule powyżej i pozwoli nam się cieszyć zarówno korzyściami samej kawy, jak i adaptogennych i prozdrowotnych grzybów adaptogennych.

Rekomendowana kawa z grzybami – Apollo’s Hegemony Mushroom Coffee

Podsumowanie

Podczas gdy ten niezwykły napój może zapewnić pewne wartości zdrowotne, ważne jest, aby pamiętać, że kawa grzybowa zawiera tylko ekstrakt z grzybów. Eksperci uważają, jednak, że nie są one większe niż spożywanie samych grzybów leczniczych. Jednakże, przez bardziej komfortową do spożycia postać przyjmowania, kawa z dodatkiem grzybów nootropowych może jak najbardziej wspierać Twoje codzienne zmagania.